kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

Разумно планиране на парцела

Ако се оглеждаш за парцел или наскоро си го купил и се каниш да се местиш на село – тази статия е за теб. Тук ще споделим въпроси и отговори относно разумното планиране на парцела и къщата от Иван Бояринцев – човек, който е минал през всичките тези стъпки и с двадесетгодишния си опит на нов селянин помага на много хора да се преместят от града по-близо до земята. И така... Целта ти е да живееш истински екологично и икономично? Мечтаеш за родово селище и живот далеч от стреса на града?

След като човек направи този избор, изникват много въпроси и обикновено първият е: Колко ще струва къщата? Правилният въпрос когато планираме стратегически обаче е: След преместването на село какъв ще е моят източник на доход? От този въпрос зависи как ще се финансира строителството. Но преди да се изясни това, човек е важно да се запита: ЗА КАКВО МИ Е КЪЩАТА? Ако не се зададе най-напред този въпрос, има голяма вероятност част от парите да бъдат похарчени напразно за неща, които нямат смисъл за човека, защото са били просто временна приумица. Ако отговорът на този въпрос е: Искам къща като на еди коя си картинка, то това е коренно неправилен подход. За реалната визия за къщата е важно как точно ще се ползва тя, какви ще са функциите на помещенията и къде ще се намира. Също така трябва да се взимат предвид даденостите на конкретната местност. Ако имаш ясен отговор на този въпрос, в последствие ще избегнеш много грешки. И така още веднъж:

ЗА КАКВО МИ Е КЪЩАТА?

Да живея.

Как ще живееш? Какви ще са източниците ти на доход? Какъв ще е твоят стил на живот? Какво ще ядеш? Ще разчиташ ли на собствено производство на продукти? Ще имаш ли работилница или ателие?

Чрез тези въпроси рано или късно ще стигнем до въпроса за парите.

Колко души ще живеят в къщата постоянно? А колко ще идват от време на време на гости? Имаш ли деца: момичета, момчета? Общи спални или отделни стаи за тях? Как ще отопляваш къща? Кои са възможните източници на гориво: дърва, газ, ток?

В рамките на какъв срок ми е необходима къщата? Ще я ползват ли моите деца след мен?

Ако срокът е безкрайност, каква е гаранцията на вложените материали? Например ако избираме битумни керемиди, значи предвиждаме срок на годност 15 години и след това генерален ремонт.

От какъв материал ще е къща: сламена, дървена, тухлена? 

И тук някъде винаги изникват три аспекта: БЪРЗО, ЕВТИНО, КАЧЕСТВЕНО. И винаги от тези три пункта едновременно са възможни САМО ДВА, не е възможно да постигнеш и трите едновременно.

Как, на какви етапи и за какъв срок ще се строи къщата и какви суми ще ти потрябват за всеки от етапите?

И така задачата е да се опише какви постройки и в каква последователност ще се строят.

Когато имаме представа за парцела, идва ред за планирането на самата къща. Планът й се прави собственоръчно върху кариран лист. Това е домашното за всеки бъдещ стопанин на къща, ако иска домът му да стане като удобна дреха, точно по мярката му: да му отива по модел, по размер, по цвят... Трябва домът да се измисли така, че да бъде удобен точно на този конкретен човек, да се измисли функцията на помещенията.

И пак подсещане: изхождаме не само от лични предпочитания, ами най-вече от наличните местни дадености!

И чак след това, с помощта на архитект се прави идеен проект и 3D модел. При планирането на дървена еко къща е хубаво да се взима предвид мярка 4м и 6м и да се преведе към златното сечение. Това също е задачата на архитекта. На този етап вече е възможно да се изготви и предварителен бюджет.

Така все по-ясно се очертава разпределението на къщата и с все по-голяма подробност се свързват функцията, мебелите и инженерните системи. Едновременно с това се обмисля план за финансиране на строителството. Често се случва, когато човек стигне до този пункт и направи груба сметка с помощта на строител, да се наложи да се върне и да преразгледа дизайна на къщата, количеството на стаите и предвидените площи за различните помещения. А когато човек сметне и колко ще струва климатизацията на къщата – вероятно пак проектът ще има необходимост от оптимизация. Климатизацията на къщата е много важно нещо, защото ако избереш неикономично решение, това ще бъде лоша инвестиция в бъдеще.

РАЗУМНО ПЛАНИРАНЕ

Най-напред правим списък на всички необходими постройки в хронологична последователност:

 1. Склад за дърва. Ако смятате да се отоплявате с печка на дърва, тогава първата стъпка в началото на строителството е осигуряването на мястото за съхранение на дърва. Защо? Защото изискват поне една година да изсъхнат, за да се използват максимално ефективно.
 2. Временна тоалетна, в последствие септична яма или пречиствателна станция.
 3. Паркинг. Първоначално осигуряване на място за паркиране – необходими са един - два камиона с чакъл.
 4. Технологични пътища, в това число и в на случай пожар
 5. Временен подслон с възможност за пренощуване на място
 6. Навес, склад за материали и инструменти/ работилница. Къде ще съхранявате например дъски, дълги 6м, ако ги докарат днес, а утре се очаква да вали?
 7. Наличие на вода. Задължително на парцела трябва да има хубава вода! Това е условието за 90% от успеха. Ако се планира сондаж, той трябва по възможност да е близо до бъдещата къща.
 8. Електроснабдяване. Ако има налично – прекрасно, може да се предвиди хибридна фотоволтаична система. Автономна трудно излиза на сметка заради консумативите – акумулатори, които трябва да се подменят периодично. Ако разчитаме само на енергията на слънцето, къщата трябва задължително да се проектира с високо ниво енергийна ефективност с цел икономия на енергия за климатизацията й.
 9. Дом
 10. Градина
 11. Оранжерия
 12. Компостер
 13. Малко езеро – задължително се планира, ако искаме да има здрава еко-система в градината. То ще е полезно и за пожарни цели, а също и да се набавя лед за ледника – ако сте решили да не ползвате хладилник, което допринася за автономност.
 14. Руска баня
 15. Барбекю, лятна кухня, беседка
 16. Плевня, ако имаме животни
 17. Пчелин

И така подготвяме пълен списък на всичките постройки, които ще са ни необходими за живота върху земята на първо време и в перспектива.Това е задачата за всеки бъдещ стопанин. Така кроим по мярка. Преди да преминем към планирането на местата на постройките върху земята – едно подсещане: Домът става Дом в момента, в който вие го наречете така - момента, в който наречете в сърцето си дадено място или този строеж, или това помещение ДОМ. И както домът трябва да се проектира така, че да приляга като индивидуално ушита дреха, същото важи и за планирането на земята. След като сме готови със списъка на необходимите постройки, ще е необходимо да им намерим точното място върху парцела.

ПЛАНИРАНЕ НА МЕСТАТА НА ПОСТРОЙКИТЕ ВЪРХУ ЗЕМЯТА

С тази цел ще ползваме препоръките на Васту Шастра - древна ведическа наука за правилното изграждане на жилищно и работно пространство, която има повече от 10 хиляди години традиция. Васту Шастра се основава на законите на природата и ни предлага начини да разберем връзката между хората и околната среда, а също така учи, че всичко е взаимо-свързано и влияе върху нашето благополучие. Около нас има постоянни енергийни потоци, които се движат напълно логично и закономерно, в съответствие с влиянието на небесните тела, планетите, електромагнитното влияние на нашата планета Земя. Васту отчита влиянието на няколко аспекта: енергийни потоци, осем посоки, първични елементи, божества, планети, звезди. Тук много повърхностно ще докоснем два аспекта:

Влиянието на два енергийни потока:

Единият поток от органична енергия 24 часа в денонощието се движи от север, а другият поток от пранична енергия се движи при изгрев слънце от изток. Всеки от тези потоци има свои собствени качества и свойства. Ако се спазват правилата на Васту, тогава тези потоци носят хармония, просперитет, щастие в дома.

Божества

Във всяко пространство, според учението на Васту Шастра, се намира божество – Васту Пуруша. Всеки град, село, парцел, къща имат своя собствен Васту Пуруша. За къщи и парцели той се разполага с главата в североизточния ъгъл, с лице надолу. За градовете и селата главата му е насочена на изток.

Според легендата Васту Пуруша първоначално е бил зъл демон и в някакъв момент боговете и полубоговете го притиснали към земята, като застанали върху него и го държали, докато чистата им енергия не го е превърнала в божество. В онези места на

ПЛАНИРАНЕ НА ПАРЦЕЛА СЪГЛАСНО ВАСТУ

За целта съотнасяме всяка постройка с част на тялото на Васту Пуруша и съответно разполагаме върху плана на парцела

По средата на парцела се намира брахмастан - свещено място, което трябва да остане свободно. То съвпада с белите дробове и e, място в което непременно трябва да има въздух, за да има правилно движение на енергията, за да има живот. Ако запълните това място, усещането на парцела никога няма да е уютно.
Главата е на северо-изток. Това е място за почивка, отдих, общуване с Богa. Ако искате вашият дом да ви успокоява и дарява със сила, позиционирайте го в проекцията на главата.
Руска баня – пречистване. В проекцията на бъбреците.
Септична яма – проекция на отделителната система. Задължително се предвижда технологически достъп, а най-добре – през ограда да има възможност да се бръкне с маркуч.
Барбекю зона, баня – проекция на коремните органи – топлина, огън.
Раборилница, градина, оранжерия – в района на ръцете.
Място за дърва – близо до къщата, така че да се изминава минимален път до печката.

Движението на енергията на парцела или защо Васту работи

Енергията постъпва от северо-изток и се движи в три направления: в страни (север – изток) и по диагонал (североизток), т.е. на парцела има вътрешен вятър – енергия, сила, която тече по този начин и трябва да се съобразяваме с това естествено движение и да следваме тази логика, планирайки входа на парцела и постройките. Изхождайки от това знание, трябва да се достигне до яснота и хармония във виждането за парцела, за да тече процесът гладко, за да няма преодоляване.

Ако парцела е с неправилна форма, тогава го зонираме на няколко части – желателно с различни предназначения. Границата между тези зони трябва да е ясно означена. Всяка от тези зони да е със собствен брахмастан по средата. Зонира се на принципа на златното сечение, така че съотношението на страните на зоните да е 1,618. Задължително съгласуваме нашия предварителен план на парцела с всички членове на семейството, за да има единомислие. Най-добрият вариант е да се направи това планиране преди да се купи земята, за да сме убедени, че за всичко, което е планирано, ще си намери място върху парцела.

СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB групата. Вдъхновението на
Сферата 123.
chevron-up