kupolni-kashtikupolni-kashti
darveni-keremidi

Облицовка с дървени керемиди

ЕКОлогично РЕШЕНИЕ
ИСТОРИЯ
Древна употреба

Този екологичен жив материал спомага за създаването на атмосфера на топлина, комфорт и хармония в дома, а отвън – за красив и изтънчен вид. Той е познат още в древността.

ОТ КЕЛТИТЕ

Специфичните дървени керемиди се наричат още шиндли (от немски schindeln - керемиди, holzschindeln - дървени керемиди) - покривен материал под формата на тънки дъсчици. Традицията е характерна за келтите, обитаващи богатата на горска растителност територия на Западна Европа. Открити са дървени шиндли на келтски опидуми на възраст 4-6 хиляди години. Опидумите са първите средища от градски тип в древна Европа. Шиндлите от този период са с дължина 70-80 см и са се редели на покрива на три реда. Върху тях келтите поставяли дълги пръти и ги притискали с големи камъни. Така дървените шиндли са оставали здраво фиксирани на покрива.

КУПОЛИ С ЛЕМЕХ

Дървените керемиди са познати в руската архитектура като лемех. Те са плоски или с релефен край - заоблени, заострени или под формата на стъпаловидни правоъгълни первази. С лемех са покривани най-сложните архитектурни форми - църковни куполи, покриви на кули и катедрали. Лемехът се изработвал от трепетлика и благодарение на свойствата на дървесината, материалът издържал на летните бури и есенните дъждове. По този начин са покрити Покровската и Преображенската църква на остров Кижи (Онежско езеро, Карелия, Северозападна Русия), които са на възраст повече от 250 години. Свидетелство за издръжливостта на дървените керемиди е и най-древният храм в Русия – църквата „Възнесението на Лазар” от XIV век.

ВАРИАНТИ
Какви дървени керемиди предлага Сферата 123?

Ние не използваме битумни керемиди. Външната облицовка на купола е от дървени керемиди от сибирска лиственица, канадски кедър или термоясен, положени в 3-4 слоя и се предлага само от Сферата 123.

СИБИРСКА ЛИСТВЕНИЦА

Лиственицата е уникален строителен материал. Плътността и здравината й е значително по-висока от тази на други видове дървесина. Лиственицата се характеризира с невероятна устойчивост на гниене поради своята наситеност със смола. Тя е естествен антисептичен материал. Когато се използва без импрегниране със специални антисептици, покривът от лиственица ще служи около 2 пъти по-дълго от покрива от всеки друг вид дърво. Лиственицата е красива - има необичаен червеникаво-жълт оттенък и прекрасна текстура.

КАНАДСКИ ЧЕРВЕН КЕДЪР

Теглото на покрива от този материал е значително по-малко от теглото на лиственицата. Структурата на дървесината позволява тя да бъде разцепена равномерно на идеални правоъгълни шиндли. Топлопроводимостта на тази дървесина е много ниска, което позволява по-малък слой изолация. Звукоизолация като в звукозаписно студио. Насекомите не обичат червен кедър и го отбягват. Естественото импрегниране с етерични масла и порестата структура напълно защитават дървесината от гниене, плесен и изкривяване.

ТЕРМООБРАБОТЕНА ДЪРВЕСИНА

Изходният материал е дърво от бор, смърч, лиственица, липа, елша и ясен. Изсушава се по обичайния начин. При термообработката се разлагат полизахаридите, дървото престава да служи като хранителен субстрат за микроорганизми и придобива допълнителна устойчивост на гниене. Дървеният материал губи способността си да абсорбира вода и да се надува. Единствено при продължително излагане на вода, термичното дърво може да натрупа влага от 8-10%, но в същото време променя размера си 4-5 пъти по-малко от обикновената дървесина в подобни условия.

ПРЕДИМСТВА
Защо да предпочетем дървени керемиди

1. КРАСОТА

Материалът се отличава с естетическа привлекателност поради своеобразна структура на дървото и разнообразие от оттенъци, придаващи неповторим облик на къщата.

2. ЯКОСТ

Дървесината притежава висока плътност и здравина. Издържа на големи натоварвания от вятър, сняг и температурни амплитуди, като няма нужда да почиствате покрива от сняг и листа. Дългият периодa на експлоатация (минимум 50 години) е без загуба на естетични и функционални качества.

3. МАЛКО ТЕГЛО

Облицовката от дървени керемиди е с малко специфично тегло – само 15-17кг/м2, но същевременно с това е лесна за ремонт и поддръжка.

4. ЕСТЕСТВЕНА ВЕНТИЛАЦИЯ

В зависимост от влажността на въздуха и околната температура, покривът е жив и сам регулира собствената си водо и въздухопропускливост. При дъжд покривните елементи се насищат с влага, набъбват, затварят се един друг и предотвратяват проникването на влага вътре. След изсъхване, краищата на керемидите леко се повдигат и осигуряват отлична вентилация на покрива.

5. ИЗОЛАЦИЯ

В зависимост от влажността на въздуха и околната температура, покривът е жив и сам регулира собствената си водо и въздухопропускливост. При дъжд покривните елементи се насищат с влага, набъбват, затварят се един друг и предотвратяват проникването на влага вътре. След изсъхване, краищата на керемидите леко се повдигат и осигуряват отлична вентилация на покрива.

6. МОНТАЖ ПРЕЗ ВСЕКИ СЕЗОН

Дървени керемиди могат да се монтират по всяко време на годината. Приложими са във всяка климатична зона, защото издържат перфектно на големи температурни амплитуди.

logo-sferata-kupolni-kashti-i-glemping-kupoli

Смяташ ли това предимство достатъчно за покупка?

Дори и да е така, не пропускай и другите уникални предимства.
chevron-up