kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

Купол D 8м – Въплътена мечта

ЕКСТЕРИОР
Къщата е жива същност

"Къщата е жива същност, тя е част от космоса и резонира с него. Формите, цветовете, материалите - всички средства, които архитектът ползва, са живи посредници, символи в азбуката на разумните същества. Свързващо звено между Единия и човека, къщата провежда енергиите на Божественото."

Цялостното изпълнение на този купол въплътява думите на Учителя Беинса Дуно:

"Най-добре е материалът да е дърво - най-добрият проводник на природните електричество и магнетизъм."
Конструкцията на сферичната къща, външната и вътрешните облицовки, настилки, носещата конструкция на пода са от дърво. По този начин осигуряваме наличието на здравословното за човека естествено магнитно поле 24/7.
"Сградата трябва да е леко издигната, а пространството под нея да е оставено незапълнено."
Конструкцията на основата е от импрегнирани греди и е повдигната над земята с помощта на метални пилоти.
"Къщичката да е изцяло дървена, да не е боядисана нито отвън, нито отвътре."
Външната облицовка на купола е изпълнена с шиндли лиственица - екологичен материал, позволяващ на къщата да диша, притежава изключителна влагоустойчивост и трайност. Естествено и богато осмолената тежка дървесина от лиственица издържа дълги години, без да е необходима някаква допълнителна обработка. Шиндлите от лиственица не гният, не могат да бъдат изядени от инсекти, не се цепят, пукат, измятат и т.н. Облицовката с дървени керемиди се полага в три слоя и дава отлична звукоизолация, топлоизолация и е абсолютно екологична. Вътрешната облицовка е от ламперия, обработена с естествено масло и восък.

"Подът е от чамови дъски, също небоядисани"

"Не е нужно къщата да бъде голяма - достатъчна е за всеки човек една хубава стая, изложена на слънце. Но вкъщи трябва да има простор: свободата не може да се прояви на тясно място, в една тясна стая."

Дървената LVL конструкция е с идеална сферична форма с пропорция на златно сечение, дава абсолютна свобода във вътрешното разпределение на къщата, няма необходимост от допълнителни носещи колони и греди.

"Къщата да е много светла - с големи прозорци. Аз бих казал, че даже и покривите ви трябва да бъдат стъклени. Ако къщите ви са направени така светли, вашите форми ще бъдат видоизменени и вие ще станете много красиви."
В проекта са заложени панорамни плъзгащи огънати витрини с дървена дограма и двоен стъклопакет. Над кръгло легло в просторна спалня на второ ниво е предвиден кръгъл отваряем прозорец с диаметър 1,2м.

ЗАСТРОЕНА ПЛОЩ
44 m2
РАЗГЪНАТА ПЛОЩ
70 m2
ЕТАЖ 1
Дневна, трапезария, кухненски бокс, антре с гардеробно, баня
ЕТАЖ 1
Спалня
chevron-left
chevron-right
ИНТЕРИОР

"Основното изискване към къщата е да съответства на човека, да отговаря на едно вътрешно състояние в него."

Интериорът на сферична къща е решен съгласно желанието на стопанката: ясно да се акцентира централната зона на купола. След дълго проучване и много отхвърлени варианти (с био-камина, алтар с кристали или декоративен стаен фонтан с кристална топка) се спряхме на качествена репродукция, ефектно осветена с LED индиректно осветление.

"Формите трябва да са прости, но красиви. Колкото по-красива е къщата, толкова по-разумни същества живеят в нея. Желателно е острите ръбове да се избягват и да се търсят заоблени форми."

Малкото вътрешни преградни стени в купола следват заоблена линия. Всичките корпусни мебели са вградени. Система за съхранение побира сувенири и предмети от многобройните пътешествия на собственичката, както и книгите й.

"В къщата таванът е дъговиден и извисен, създава се усещане за простор. Прозорчета на всички външни и вътрешни стени, приканват светлината да струи навсякъде. Така се обособява „горе", небето на къщата, от „долу"."

Усещането за простор е водещото в заданието и затова са предвидени минимум преградни стени, а спалнята на второ ниво е решена едно пространствено. Светлината освен от зенитен кръгъл прозорец с двоен стъклопакет струи отвсякъде благодарение на вградени линейни LED с индиректна светлина. Усещането е магично.

„Мебелите да са правилно ориентирани, особено леглото и работната маса.“

Освен правилната ориентация на леглото и работните места, посоките на всичките помещения са съобразени с рождената година на бъдещата обитателка на сферичната къща . Така проектиран, този купол става наистина БЛАГОСЛОВЕНО И ЗДРАВОСЛОВНО ПРОСТРАНСТВО ЗА ЖИВОТ!

„Домът крепи и закриля човека, той е второ тяло за него.“ 

 

chevron-left
chevron-right
СФЕРАТА 123

Мечтаеш ли да живееш в такъв дом?

Разгледай параметрите и се свържи с нас.
chevron-up