kupolni-kashtikupolni-kashti
Kupolni-kashti-zashto-kupol

Защо купол?

СЪВЪРШЕНА ФОРМА
ЧОВЕК И ВСЕЛЕНА
Хармонична форма

В основата на развитието на света е Нейно Величество ФОРМАТА! Най-хармоничната форма за живот е кръгът (куполът). Той се възприема като защита. Например „идеалните“ куполни форми се използват в храмовете. Още на входа човек се чувства спокоен и умиротворен. Телата ни са изтъкани от извити повърхности. За да може нашата къща да ни предостави подкрепа и равновесие в живота, тя трябва да бъде с правилната форма, с вградени ПРИНЦИПИ НА ОКУЛТНАТА АРХИТЕКТУРА.

Без линейност

Живата природа е изпълнена със сферични форми и няма прави ъгли. Звезди и планети, небесният купол над нас, жилищата на повечето бозайници и птици са с полусферична или сферична форма, както и нашият първи дом, утробата! Такива са и домовете на номадските племена - вигвами, юрти, иглута. Сферата е най-съвършената форма в триизмерния свят, символ на колелото, движението, живота и единението. Ние я претворяваме по нов, модерен начин с важни предимства за едно семейство.

Удобство

Движението в къщата е лесно и бързо. Няма ъгли, където се натрупва прах, почистването е улеснено. Правилно разположените кухненските мебели ще помогнат на домакинята да готви бързо и вкусно.

Уют

Къщата е гостоприемна, насърчава комуникацията. Акустиката е обемна и хората неусетно говорят по-тихо. Усещането на гостите за комфорт е необяснимо, те се чувстват чудесно и ще искат да се върнат пак.

Игра

За децата това не е къща, а приключение. Формите са безопасни, децата интуитивно се движат в кръг. Липсата на остри ъгли изключва несъзнателните конфликти.

Куб и сфера
В кръга няма противоречия

“Всемирният разум е създал милиарди форми. И почти цялото това животворно многообразие той е формирал без прав ъгъл, без права линия, без квадрат, правоъгълник или куб, без метални арматури! Защо тогава човекът изграждайки дома си поставя правоъгълник в основата му?”

Архитект Виталий Гребнев

ДОМ С КУБИЧНА ФОРМА
Предразполага към рутинна работа и съсредоточаване.
Предизвиква стрес, напрежение и агресия.
Води до повече енергийни загуби и до по-голям обем за отопление.
Води до образуването на студени джобове и неоптимално разпределение и циркулация на въздуха.
Понижава в голяма степен нивото на енергийна ефективност.
ДОМ СЪС СФЕРИЧНА ФОРМА
Създава условия за релакс, уют, творчество и баланс.
Гарантира сигурност при натоварване от вятър и сняг.
Надежден е и се отличава с изключителна сеизмична устойчивост.
Способства постоянна циркулация на въздухa в купола.
Няма студени ъгли, които в голяма степен водят до загубите на топлина.
Притежава отлични светлинни характеристики.

Енергията в куполната къща

Космическите енергии създават в пространството форми, които им съответстват. И обратно: формите генерират в пространството енергиите, които са ги създали. В една къща със сферична форма енергиите от жизнените потоци от всички посоки се акумулират мощно и се сливат хармонично в центъра, резултатът от което е съвършен енергиен баланс с радостна и изключително благоприятна атмосфера. Именно към такъв баланс подсъзнателно се стреми човешкото същество.

Висококачествена къща
Идеалният дом е със сферична форма

За да се изгради висококачествена къща е необходимо да се вземат предвид 3 основни правила, формулирани от архитекта Марк Витрувий през 1 век пр. Хр.: СТАБИЛНОСТ, ПОЛЗА, КРАСОТА. Куполните къщи на Сферата 123 идеално ги въплъщават.

Стабилност

Цялостната дървена конструкция е много надежна и се отличава с изключителна сейзмична устойчивост поради това, че конструктивното натоварване се разпределя равномерно. Дървото е изключително устойчиво на усуквания. При последните големи земетресения в Япония единствените останали сгради без явни поражения са куполните къщи.

Полза

Икономия на енергия
Благодарение на сферичната форма спестявате 30-40% от ресурсите, нужни за отопление.

Здравословна среда
Чрез аеродинамичната форма на стените се постига естествена циркулация на въздуха. Куполите имат отлични светлинни характеристики и изявени акустични предимства.

Свобода
Огромният обем на помещенията създава неповторимо усещане за свобода.

Красота

Златното сечение или "БОЖЕСТВЕНАТА ПРОПОРЦИЯ" е символ на красота, хармония и съвършенство. To се намира във всяко едно творение: галактиките, животните, растенията и човешкото тяло и подсъзнателно бива възприемано като красиво. В куполната къща отношението на диаметъра към височината на купола е в тази пропорция (1,618 или в съотношение 62% към 38%). Tова дава огромно предимство за организацията на първия етаж и създава хармонично пространство на втория, със запазване на полезната площ.

ВРЪЗКА С ЕСТЕСТВЕНОТО МАГНИТНО ПОЛЕ

Известно е, че недостатъчното влияние на земното магнитно поле върху човешкия организъм води до синдрома на магнитен дефицит, който е водеща причина за десетки патологични процеси. Железобетонната плоча на конвенционалната къща с множеството си метални арматури е стена за магнитните вълни. Дървената конструкция на куполната къща се изпълнява върху единични бетонови фундаменти, без метална решетка в основата. По този начин осигуряваме наличие на здравословното за човека естествено магнитно поле.

Още за Синдрома на магнитен дефицит

Постоянното МАГНИТНО ПОЛЕ на Земята е от изключително значение за човешкото здраве. Всички живи организми на планетата излъчват и приемат елактромагнитни вълни. Това е един по-фин начин за комуникация с околната среда. Естественото трептене на електромагнитите полета на планетата се определя от 3 основни източника - земното ядро, йоносферата и Шумановия резонанс. В човешкия мозък има специални съединения, които играят ролята на антени за разчитане на електромагните полета и настройка на организма спрямо тях – нарича се Магнетит. Чрез това съединение човешкото същество изпада в резонанс с трептенията и постига естествено чувство на хармония и здраве и стабилизира всички процеси в организма си. При наличие на смущения в електромагнитните полета проблемите, които се наблюдават в човешкото тяло са много – от дискомфорт, стрес и дезориентация до хронични заболявания и ракови образувания. В средата на миналия век японският учен Киоши Накагава дефинира това състояние като синдром на магнитен дефицит. Два са основните проблема, които нарушават естественото разпределение на магните полета:
1. Изкуствената електромагнитна радиация, микровълни излъчвани от телефони, 4-5G мрежи, индустриални решения и др.
2. Металната армировка заложена в основите и стените на почти всички конвенционални сгради играе роля на кафез, който не допуска естественото разпределение на земните елекромагитни полета.

лого сферата123

Мечтаеш ли за живот без стрес?

Можеш да го постигнеш в куполна къща.
chevron-uparrow-right