Куполни къщи Sferata123
kupolni-kashtikupolni-kashti
Kupolni-kashti-zashto-kupol

Защо купол?

СЪВЪРШЕНА ФОРМА
ЧОВЕК И ВСЕЛЕНА
Хармонична форма

В основата на развитието на света е Нейно Величество ФОРМАТА! Най-хармоничната форма за живот е кръгът (куполът). Той се възприема като защита. Например „идеалните“ куполни форми се използват в храмовете. Още на входа човек се чувства спокоен и умиротворен. Телата ни са изтъкани от извити повърхности. За да може нашата къща да ни предостави подкрепа и равновесие в живота, тя трябва да бъде с правилната форма, с вградени ПРИНЦИПИ НА ОКУЛТНАТА АРХИТЕКТУРА.

Без линейност

Живата природа е изпълнена със сферични форми и няма прави ъгли. Звезди и планети, небесният купол над нас, жилищата на повечето бозайници и птици са с полусферична или сферична форма, както и нашият първи дом, утробата! Такива са и домовете на номадските племена - вигвами, юрти, иглута. Сферата е най-съвършената форма в триизмерния свят, символ на колелото, движението, живота и единението. Ние я претворяваме по нов, модерен начин с важни предимства за едно семейство.

Удобство

Движението в къщата е лесно и бързо. Няма ъгли, където се натрупва прах, почистването е улеснено. Правилно разположените кухненските мебели ще помогнат на домакинята да готви бързо и вкусно.

Уют

Къщата е гостоприемна, насърчава комуникацията. Акустиката е обемна и хората неусетно говорят по-тихо. Усещането на гостите за комфорт е необяснимо, те се чувстват чудесно и ще искат да се върнат пак.

Игра

За децата това не е къща, а приключение. Формите са безопасни, децата интуитивно се движат в кръг. Липсата на остри ъгли изключва несъзнателните конфликти.

Куб и сфера
В кръга няма противоречия

“Всемирният разум е създал милиарди форми. И почти цялото това животворно многообразие той е формирал без прав ъгъл, без права линия, без квадрат, правоъгълник или куб, без метални арматури! Защо тогава човекът изграждайки дома си поставя правоъгълник в основата му?”

Архитект Виталий Гребнев

ДОМ С КУБИЧНА ФОРМА
Предразполага към рутинна работа и съсредоточаване.
Предизвиква стрес, напрежение и агресия.
Води до повече енергийни загуби и до по-голям обем за отопление.
Води до образуването на студени джобове и неоптимално разпределение и циркулация на въздуха.
Понижава в голяма степен нивото на енергийна ефективност.
ДОМ СЪС СФЕРИЧНА ФОРМА
Създава условия за релакс, уют, творчество и баланс.
Гарантира сигурност при натоварване от вятър и сняг.
Надежден е и се отличава с изключителна сеизмична устойчивост.
Способства постоянна циркулация на въздухa в купола.
Няма студени ъгли, които в голяма степен водят до загубите на топлина.
Притежава отлични светлинни характеристики.

Енергията в куполната къща

Космическите енергии създават в пространството форми, които им съответстват. И обратно: формите генерират в пространството енергиите, които са ги създали. В една къща със сферична форма енергиите от жизнените потоци от всички посоки се акумулират мощно и се сливат хармонично в центъра, резултатът от което е съвършен енергиен баланс с радостна и изключително благоприятна атмосфера. Именно към такъв баланс подсъзнателно се стреми човешкото същество.

Висококачествена къща
Идеалният дом е със сферична форма

За да се изгради висококачествена къща е необходимо да се вземат предвид 3 основни правила, формулирани от архитекта Марк Витрувий през 1 век пр. Хр.: СТАБИЛНОСТ, ПОЛЗА, КРАСОТА. Куполните къщи на Сферата 123 идеално ги въплъщават.

Стабилност

Цялостната дървена конструкция е много надежна и се отличава с изключителна сейзмична устойчивост поради това, че конструктивното натоварване се разпределя равномерно. Дървото е изключително устойчиво на усуквания. При последните големи земетресения в Япония единствените останали сгради без явни поражения са куполните къщи.

Полза

Икономия на енергия
Благодарение на сферичната форма спестявате 30-40% от ресурсите, нужни за отопление.

Здравословна среда
Чрез аеродинамичната форма на стените се постига естествена циркулация на въздуха. Куполите имат отлични светлинни характеристики и изявени акустични предимства.

Свобода
Огромният обем на помещенията създава неповторимо усещане за свобода.

Красота

Златното сечение или "БОЖЕСТВЕНАТА ПРОПОРЦИЯ" е символ на красота, хармония и съвършенство. To се намира във всяко едно творение: галактиките, животните, растенията и човешкото тяло и подсъзнателно бива възприемано като красиво. В куполната къща отношението на диаметъра към височината на купола е в тази пропорция (1,618 или в съотношение 62% към 38%). Tова дава огромно предимство за организацията на първия етаж и създава хармонично пространство на втория, със запазване на полезната площ.

ВРЪЗКА С ЕСТЕСТВЕНОТО МАГНИТНО ПОЛЕ

Известно е, че недостатъчното влияние на земното магнитно поле върху човешкия организъм води до синдрома на магнитен дефицит, който е водеща причина за десетки патологични процеси. Железобетонната плоча на конвенционалната къща с множеството си метални арматури е стена за магнитните вълни. Дървената конструкция на куполната къща се изпълнява върху единични бетонови фундаменти, без метална решетка в основата. По този начин осигуряваме наличие на здравословното за човека естествено магнитно поле.

Още за Синдрома на магнитен дефицит

Постоянното МАГНИТНО ПОЛЕ на Земята е от изключително значение за човешкото здраве. Всички живи организми на планетата излъчват и приемат елактромагнитни вълни. Това е един по-фин начин за комуникация с околната среда. Естественото трептене на електромагнитите полета на планетата се определя от 3 основни източника - земното ядро, йоносферата и Шумановия резонанс. В човешкия мозък има специални съединения, които играят ролята на антени за разчитане на електромагните полета и настройка на организма спрямо тях – нарича се Магнетит. Чрез това съединение човешкото същество изпада в резонанс с трептенията и постига естествено чувство на хармония и здраве и стабилизира всички процеси в организма си. При наличие на смущения в електромагнитните полета проблемите, които се наблюдават в човешкото тяло са много – от дискомфорт, стрес и дезориентация до хронични заболявания и ракови образувания. В средата на миналия век японският учен Киоши Накагава дефинира това състояние като синдром на магнитен дефицит. Два са основните проблема, които нарушават естественото разпределение на магните полета:
1. Изкуствената електромагнитна радиация, микровълни излъчвани от телефони, 4-5G мрежи, индустриални решения и др.
2. Металната армировка заложена в основите и стените на почти всички конвенционални сгради играе роля на кафез, който не допуска естественото разпределение на земните елекромагитни полета.

logo-sferata-kupolni-kashti-i-glemping-kupoli

Мечтаеш ли за живот без стрес?

Можеш да го постигнеш в куполна къща.
chevron-uparrow-right