kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

Идеята

Всичко започна от въпрос, който си зададох преди няколко години: Възможно ли е днес, в сегашното време и на нормална (не извънземна) цена да се построи дървена къща, която да е екологична, комфортна и чудесно климатизирана, в която да ползвам електроуреди, без да имам някакво осезаемо ограничение и едновременно с това къщата да е със самостоятелно захранване с енергия и в годините да реализира съществени икономии? Събирах и проучвах информация и отсявах семената от плевелите. Постепенно се очерта съвсем ясна картина за това, как наистина би могло да се случи и всъщност това е началото на нашия проект:
Енергийно ефективни Екологични Дървени Куполни къщи Сферата 123

Около 75% от консумираната в едно домакинство енергия се изразходва за нуждите на отопление и климатизация. Колко енергия ни е необходима за да топлим една къща? – Толкова, колкото губим през ограждащите я конструкции: прозорци, стени, под, таван. Логично е да се потърси начин да се намалят тези разходи и той е ясен – максимално качествена топлоизолация на къщата, която би намалила енергийните разходи до минимум. Възможно ли е? Да, ако къщата се построи съгласно високите изисквания за енергийната ефективност. Това е единият крайъгълен камък за моята визия за идеалната къща. Другият е къщата да е наистина максимално комфортна, като това понятие за комфорт включва чист въздух, приятна температура, изобилна светлина и простор, високи тавани, топлото усещане на дървени облицовки, жив огън в камината… Дървените куполни къщи изцяло отговарят на двете основни изисквания: енергийна ефективност и комфорт.

Най-важна е куполната форма

  1. Сферата е с най-малко отношение на площта на външните стени към вътрешния обем сред всички фигури с еднакъв обем, а колкото по-малка е площта на ограждащите повърхности, толкова по-голяма е енергийната ефективност. Благодарение на това предимство на самата форма с куполните къщи се спестява средно 30% от сметките за отопление през зимата или за охлаждане през лятото.
  2. Сферичната форма способства на постоянна естествена циркулация на въздухa в купола, благоприятна на равномерен топлообмен.
  3. Сферичната форма е естествена природна форма, която носи хармония в себе си. Липсата на остри ъгли изключва несъзнателните конфликти. Акустиката е толкова обемна, че хората веднага говорят по-тихо. Куполната къща е гостоприемна, насърчава комуникацията и взаимодействието. Усещането за уют е почти неописуемо, може само да се преживее.

Kуполната къща е само част от цялостната картина. Представях си как сама отглеждам храната си и съм заобиколена от красиви цветя в моята градина. Следващата стъпка беше да прочета книгата на Линда Удроу „Пермакултурната домашна градина". Останах възхитена от идеята за пермакултурна градина-мандала, която е модел за хармоничното съществуване между растения, животни, птици, насекоми и хора. Мисля си, че радостта от този начин на живот е хубаво да бъде споделена! Представям си общност от няколко приятелски семейства, която сама произвежда всичките си хранителни ресурси и енергия, с високо качество на живот в хармония с природата - едно комфортно общо пространство, където хората да се срещат, да общуват и да си почиват, с места за медитация и занятия на открито, където цялата околна среда да предразполага към връщане на хармоничното състояние. Ето как разработихме проект за създаването на комфортен, природосъобразен и устойчив начин на живот в малък комплекс от няколко къщи с използване на изцяло екологични източници на енергията. Нашата мечта е той да стане реалност.

Kуполната къща-схема
СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB групата. Вдъхновението на
Сферата 123.
chevron-up