kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

Какво е пермакултурна градина?

Пермакултурните градини използват техники и практики, които съчетават най-доброто от градинарството на дивата природа. Целта е отглеждането на местни растения в една самостоятелна и продуктивна екосистема. Пермакултурните градини приветстват дивата природа и често се използват като тихи светилища за медитация и/или упражнения.

Принципи на пермакултурата:

Принцип 1: Наблюдавай и взаимодействай (осъществяване на синергия - цялото е повече от сбора на отделните части)
Принцип 2: Улавяй и съхранявай енергията (ефективност по отношение на времето и движението. Най-използвани зони са на най-достъпните места)
Принцип 3: Постигай реколта (многофункционалност. Правилно планиране с максимално ползотворно използване на наличните ресурси)
Принцип 4: Приемай и прилагай уроците на жизнения опит
Принцип 5: Използвай и цени възобновяемите ресурси и услуги на природата (ползотворно използване на минимално количество земя, вода и други ресурси)
Принцип 6: Няма такова нещо като отпадък (максимално рециклиране)

Какво е пермакултурна градина-мандала?

Идеята за пермакултурна градина-мандала е модел за хармоничното съществуване между растения, животни, птици, насекоми и хора. Мандалата спестява пространство - наполовина от това необходимо за конвенционална градина, като всички елементи са в хармонично взаимодействие. Мандалата се засажда с гилдии от растения, където всеки един елемент дава и получава от останалите. Седем мандали могат да се обединят в система, позволяваща безкрайно разширяване. Всяка една малка мандала е с площ 11m² и диаметър 3,8m. Една голяма мандала има диаметър 15m между стволовете на дърветата и 20m между външната линия на короните им. Така се получават общо 72m² интензивни зеленчукови лехи. Веднъж засадена, тя изисква седмично около 4-5 часа работа. За четиричленно семейство тези размери на градината осигуряват всички необходими подправки, пресни зеленчуци и голямо количество плодове.

Какво е пермакултурна градина?

Ползи от пермакултурното градинарство

Нищо в градината на пермакултурата не се губи. Градинските отпадъци се използват за компостиране, което от своя страна се използва за тор. Много пермакултурни градини дори прилагат практики за рециклиране за поливане. Например дъждовните бъчви често се използват за улавяне на дъждовна вода, идваща от водосточната тръба. Това не само спестява вода, но е особено полезно за градината, тъй като дъждовната вода е заредена с хранителни вещества. Няма нужда от пестициди в пермакултурната градина. Водата не само поддържа почвата и растенията хидратирани, но се използва и за привличане на диви животни. Много от тях се хранят с вредителите. Придружаващите насаждения също помагат да сведат до минимум проблемите с насекоми и други вредители.
Пермакултурните градини изискват по-малко поддръжка, те могат да се грижат за себе си. Всяко растение в пермакултурна градина има определено предназначение. Някои се използват единствено за храна, а други за лекарства. Някои са засадени, за да привлекат полезни насекоми, докато други са засадени, за да възпират вредителите. След това има такива, които са строго засадени за подобряване на почвата, и такива, които просто повишават общата красота. Няма по-добър начин да се насладите и да се възползвате от всичко, което природата може да предложи.

Представете си общност от няколко приятелски семейства, която сама произвежда всичките си хранителни ресурси и енергия, с високо качество на живот в хармония с природата. Заедно с Вас можем да създадем такова мечтано място!

СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB групата. Вдъхновението на
Сферата 123.
crosschevron-up