kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

Първата зима в купола

Отзив на нов собственик на куполна къща, построена от Сферата 123

Построената наскоро куполна къща до село Солник най-накрая можем реално да наречем постоянен дом за собственичката ѝ. Нашата героиня много цени усамотения си начин на живот и не търси популярност. Пожела да запази своята анонимност в отговорите на въпросите, които решихме да ѝ зададем в навечерието на Коледа.

Моля, представи се накратко.

Аз съм жена на 60 години (въпреки че се чувствам 2 пъти по-млада), лекар по образование, художник (в най-широкия смисъл на думата) по призвание…

Какви са твоите интереси?

Всичко, свързано с природен, естествен начин на живот. Искам да мога да правя всичко със собствените си ръце и да преобразявам света около мен в по-хармоничен и красив. Обичам природата и животните.

С какво се занимаваше, преди да дойдеш да живееш в България?

Имах частна практика в Канада като доктор по натуропатична медицина. Преди това бях лекар в Москва (в СССР), специализирах детска травматология и ортопедия.

Защо избра да живееш в България?

Усетих, че идва време да спра да работя усилено и да започна да живея. Лично за мен България се оказа оптимална в чисто енергиен смисъл място, отговарящо на плановете ми да живея в екоселище.

Защо избра точно това място?

Когато дойдох за първи път в България през 2017 г., посетих много еко селища и това беше единственото място, с което усетих резонанс. Допадна ми идеята и хората, които живеят тук

Не те ли е страх да живееш сама в гората, извън селото?

Категорично не, точно това са идеалните условия за мен. Виж повече ТУК

Какво е необходимо на един човек да живее така усамотено?

Трябва да разберете защо избирате този начин на живот и да имате нужните опит и умения. Имам достатъчно опит, защото преди живеех в собствена ферма в Канада.

Наскоро се нанесе в къщата. Как се чувстваш? Какви са първите ти отзиви?

Първите няколко дни енергийната ми система свикваше с новите необичайни условия, но след това всичко се стабилизира и тук се чувствам великолепно. Когато се озова в обикновена стая, искам да си тръгна възможно най-скоро. Тук усещането е съвсем различно от това, към което хората са свикнали.

На много хора им е интересно да чуят от първо лице как се живее в купола. Какво е различното в сравнение с обикновената къща?

Усещането за хармония вътре в пространството на къщата, спокойствието. Има и едно изключително фино усещане на комфорт, с което бързо свикваш и се превръща в норма. Защото е истински естествено.

Топло ли е? Как се отопляваш през зимата?

Топло е. Сега е зима, слънцето е ниско и в слънчевите дни много бързо стопля къщата през високите витрини, които гледат на юг. Няма нужда да отоплявам допълнително през деня и се чувствам много комфортно, вкъщи съм по летни чехли. Когато няма слънце, паля печката вечер, за да ми е топло през нощта.

Има ли ток? Как точно си го осигуряваш?

Имам малка слънчева електроцентрала с мощност около 2000 W. Достатъчно ми е за подгряване на вода за къпане, готвене и всичко останало, свързано с осветлението и електрониката.

Има ли вода? Каква е системата?

Със съседката имаме обща сонда за две къщи. Водата се натрупва в подземен резервоар и след това постъпва гравитачно в къщата.

Нямаш канализация, как се справяш? Какви са предимствата да имаш компостна тоалетна, ако имаш градина?

Имам финландска компостна тоалетна, която се оказа по-малко удобна за използване, отколкото очаквах. Знам обаче, че след шест месеца ще имам прекрасен компост за градината си. Опитвам се да направя всичко така, че да бъде използвано повторно.

Разкажи ни повече за биодинамично земеделие… Какво предстои пролетта? Как ще планираш градината? Какви са правилните стъпки?

Преди да започнете биодинамично земеделие трябва да разберете местните условия. Така че през първите няколко години вероятно само ще изучавам местната почва, климат, растения и как всичко взаимодейства в тези условия. Ще засадя малко нещо, най-простото, като зелени подправки, салатки, лук, чесън, домати, тикви. И тогава ще започна постепенно да разширявам опита си. В началото на пролетта ще засея семената. Сега в къщата имам саксия с резници от дървета и други растения. До пролетта те ще бъдат готови за засаждане. На първо място, това са видове, които са непретенциозни към почвата и количеството влага. Пред мен стои и задачата да засадя склоновете по моята земя с такива растения, които с дълбоките си корени да ги укрепят.

Имаш ли нужда от помощ? Ще приемеш ли доброволци?

Винаги има с какво да се помогне. Разбира се.

Може ли да те посетят хора, които се интересуват от този начин на живот?

Можете, след като се разберем за това по телефона.

Какво би посъветвала хората, които имат желание да построят къща, но се колебаят м/у конвенционална и куполна къща?

Те първо трябва да разберат какво искат от живота, къде са интересите им.

Има ли промяна в твоя начин на живот и как се чувстваш като собственик и постоянен обитател на куполна къща?

Да, начинът на живот се промени драстично след преместването ми от апартамента. На първо място, чувствам се в близък контакт с природата, това няма нищо общо с това да гледам през прозорец към дървета и морава. Правя няколко крачки и се потапям в естествената природна реалност, усещам стихиите, чувам звуците на птици, вятър или дъжд. Физическата ми активност се е увеличи значително. Денят започва с почистване, премахване на пепелта от печката, след това трябва да донеса дърва за огрев от под навеса на къщата и т.н. Тъй като избрах да нямам хладилник, съхранявам храна отчасти под земята, отчасти извън къщата. Това също добавя движение. Понеже наскоро се нанесох и има още какво да намествам, допълвам, боядисвам, пробивам, заковавам и т.н. Но като цяло усещам всичката тази промяна, като много добра за тялото ми. Обездвижването не ме застрашава за момента 🙂

Довърши изречението: Куполната къща за мен е…?

Куполната къща за мен е проявление на моята мечта, тя е възможност да живея по-самостоятелно в приятна и здравословна среда за мен, до скъпи приятели-единомишленници и във всеки случай това е ново начало в живота.

С БлагоДарност за отзив и споделяне, да пожелаем на тази смела жена, стъпките в живота на която са водени от Сърцето чудесно Ново начало!

СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB групата. Вдъхновението на
Сферата 123.
chevron-up