kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

РеГениално

Селището на бъдещето отваря врати догодина в Холандия. То ще е енергийно положително и само ще създава поне половината храна на обитателите си. Когато ултрамодерните технологии се ръкуват дружелюбно с доказаните от времето природни принципи, няма как резултатът да не си заслужава. Каним ви на разходка в Холандия, за да разгледаме едно селище, което съвсем скоро ще приюти първите си обитатели. И ако изпълни надеждите на създателите си, ще се превърне след това в модел, който може и ще бъде претворен и доразвиван навсякъде по света.  Защото селището „РеГен“ в ниската земя ще претвори на практика модел от съвсем ново поколение на цяло пасивно селище, в което всичко е измислено в съвършен кръговрат така, както е устроено например в една гора.
Само за година организаторите са получили десетки хиляди имейли от желаещи да се превърнат в пилотни заселници на „РеГен“. Засега е планирано да се включат 200 семейства и общо около 600 души, които да населят площ от 50 акра. И това е съвсем нормално, защото значението на това, което им предстои, наистина е сравнимо с това на първите заселници на нов континент. Към този проект са вперили погледите си архитекти и еколози от цял свят, защото може би е дошъл преломният момент, чрез който човечеството ще покаже, че би могло да съществува разумно, в пълен унисон с природата, при това – без да се лишава от ежедневните удобства.

Ти идваш с дъжда…

Името на проекта идва от една страна от думата за дъжд в много северни езици, а от друга – от идеята за регенерацията, за завършения цикъл от човешки дейности, които си „прехвърлят“ ресурсите една към друга, без да се нуждаят от външни суровини и без да оставят отпадъци.
„Нашият модерен начин на живот е крайно неустойчив и това изисква по-устойчиви решения за бъдещето“, казва Саймън Линде, един от създателите на проекта. Строителството вече е в ход и за момента е планирано пионерното селище недалеч от Амстердам, в новия квартал на име „Алмере“, да бъде завършено до края на следващата година. А почти организирани са документите и за следващото селище от този тип – в Швеция. Ако нещата се получат, инициаторите са готови след това да погледнат дори към Индия и Африка.

Две праскови и две череши

Ето че вече можем поне виртуално да се разходим и улиците на това специално място. Разбира се, бързаме да ви покажем, че тук няма стени като фасади, първият блок на сградите е прозрачен, за да пропуска слънчевата светлина. Разбира се, всяка от къщите има своя оранжерия, съобразена така, че да осигурява цялата нужна зелена храна за семейството, което ще обитава дома. Общо в рамките на самото селище ще се произвежда не по-малко от 50% от цялата нужна храна за семействата.

РеГениално

Отпадъците, разбира се, ще се превръщат в компост, който „продължава нататък“. Кръговратът на ресурси всъщност е наистина широк, защото компостът е предназначен като xpaнa нa мyшици, ĸoитo oт cвoя cтpaнa щe изxpaнвaт pиби, а те пъĸ щe нaтopявaт градините с по-сложни cиcтeми на много нива, които cъчeтaвaт развъждането на pиба и специален тип зeмeдeлиe, пpи ĸoeтo ĸopeнитe нa pacтeниятa ca пoтoпeни в бoгaт нa xpaнитeлни вeщecтвa paзтвop, вмecтo в пoчвaтa.

Защо е нужно такъв сериозен акцент да попада върху храненето? Както отчитат създателите на „РеГен“, 42% от земята на планетата ни се използва за земеделие, това е колкото Африка и Южна Америка, взети заедно. Фермерството е най-мощният самостоятелен фактор за обезлесяване и загуба на биологично разнообразие. 70% от световната водна консумация е за целите на земеделието. Около 66% от щетите, които нанасяме на околната среда за свързани директно с домашните активности, консумацията на енергия и производството на храна. Дъждoвнaтa вoдa, разбира се, също не бива да се пилее, щe ce cъбиpa, филтpиpa и използва. Задължителни са и слънчевите панели, които пък ще носят електричество. Нещо повече, благодарение на вложените технологии и технологичната инфраструктура селището просто няма да се нуждае от електричество, а ще бъде енергийно положително – на практика ще генерира излишък от енергия, който ще бъде подаван обратно в мрежата. И ако всичко все още не функционира и звучи като фантастика, то не е така според инициаторите, които са планирали и изчислили внимателно нещата. Например, вече е пресметнато, че мeceчнитe paзxoди нa eднo ceмeйcтвo в ceлищeтo щe бъдaт oĸoлo $560.

РеГениално-1

„Вместо ние да работим за своя дом, ние създаваме дом, който да работи за нас, произвеждайки зелена енергия, свежа, здравословна храна и вода за ежедневната консумация. Технологията съществува. Въпросът е само постиженията на науката да бъдат приложени в архитектурата на всекидневното ни ниво.“

Използването на аквапоници намалява площта, необходима за производство на храна с цели 98% - изчисляват създателите! Продукцията им се развива 10 пъти по-бързо, изисквайки само 10% от водата, необходима за традиционното земеделие. Нещо повече: така се елиминира нуждата от далечно транспортиране на храната из различни краища на света.

РеГениално-2

Едно семейство от трима членове днес се нуждае от средно 8100 квадратни метра на този свят. Да, можете да живеете и в гарсониера, но толкова е площта, чиято продукция слагаме на трапезата си всеки ден. На това „РеГен“ противопоставя обща площ от 639 м2 за всички житейски дейности, дом от 120 м2, парник от 40 м2, 300 м2 аквапоници, 100 м2 сезонна градина, 25 м2 за гледане на животни, 34 м2 соларни клетки и 20 м2 резервоар за водата. Един квартал се състои от 25 къщи, разположени в окръжност. Всъщност всичко в „РеГен“ се води около формата на кръга. Още от философската идея, че човекът е време да спре да се смята за върха на планетарната хранителна и житейска верига, а е време да живее, защитавайки равно правата и на останалите живи същества, и на своята планета. Домовете ще са в периферията, пътната инфраструктура ще създава своеобразни диагонали, по часовниковата стрелка из нея ще бъдат пръснати за отглеждани растителни видове с различни биологични изисквания.

Нека обаче това не ви обърква да помислите, че всичко ще бъде унифицирано – обитателите ще живеят в къщи, които по нищо не се отличават една от друга. Разработени са 8 основни групи домове, които могат да бъдат доусъвършенствани и снабдени с различни условия в зависимост от желанията на бъдещите обитатели.
„Ние предефинираме развитието на жилищните системи, създавайки регенериращи съседства“, обяснява човекът зад проекта – Джеймс Ерлих, живеещ в Калифорния професор по технологии от Станфорд. „Всичко това много прилича на кръговрата в природата“

Да, селищата като затворени системи не са нова идея – опити в тази посока има векове по-рано от времето, откакто въобще има обществени мрежи, от който да се откъсваш. Но Ерлих вярва, че „РеГен“ ще се превърне в опитно поле за концепция, която може в глобален план да намали зависимостта от невъзобновяеми енергоизточници. Ерлих работи заедно с датското архитектурно студио „Еффект“, специализирано в амбициозни начинания, базирани на модерните технологии. Моторът на начинанието избрал именно тази фирма, защото очаква от нея да придаде модерен щрих от традиционната скандинавска естетика с ясни линии, много светлина и високи, наклонени покриви.
Макар че като цяло селището то Амстердам е насочено към по платежоспособни купувачи, целта е впоследствие идеята да бъде реализирана в най-различни варианти, включително и в най-евтини решения, които да бъдат приложени например в Субсахарна Африка и Индия. Все пак, пилотният проект се очаква да бъде насочен към богати хора, тоест такива, които няма как напълно да се лишат от неща, които съществуват извън затворената система. Нормално е обитателите да плащат за интернет или телевизия, от време на време да излизат и да пътуват до други градове, където да се хранят в тамошните ресторанти и именно затова е предвидено затвореното селище на практика да произвежда повече, отколкото консумира – така ще може да се продава излишното – например повече енергия или риба. Но в по-бедни региони на света, където водещи са базовите нужди, едно селище би могло да бъде напълно самодостатъчно. „Да, това е доста амбициозно – казва създателят, - но създаването на мислене, залагащо на регенеративните системи в различните общества е единственият начин човечеството да оцелее“. „Това ще е едно екоселище, което ще произвежда повече органична храна, от колкото се нуждае за оцеляването на общността“, казва Ерлих. „Ако направим достатъчно такива, можем бавно, но уверено да се подготвим да посрещнем следващите 2-3 милиарда жители, които в следващите десетилетия ще населят нашата планета.

Селищата като затворени системи

С интегрирането на модерни технологии „РеГен“ носи потенциала да промени някои от най-голевите предизвикателства като растящото население, повишаващата се урбанизация, недостигът на резурси, недостигът на храна, а също така и да редуцира глобалните нива на СО2 емисиите. Идеята става особено популярна, след като е представена официално на венецианското биенале през юни 2016-а. Само за година след това страницата на проекта е посетена от над 20 милиона души, а повече от 10 хиляди изпрат имейли с въпроси и значци за подкрепа.

Петте принципа на РеГен:

  • енергийно позитивни домове
  • органична храна, отгледана наблизо
  • микс от възобновяема енергия и съхранение на енергия
  • рециклиране на водата и отпадъците
  • овластяване на местните общности

Автор: Георги Караманев; с любезното съдействие на Списание 8

СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB групата. Вдъхновението на
Сферата 123.
crosschevron-up