kupolni-kashtikupolni-kashti
Сподели

Участие в дискусия на тема "Глемпинг интериори"

На 18.08 т.г. в столичния градински център "Гардения" се проведе дискусия на тема "Глемпинг интериори", организирана от АИДБ (Асоциация на интериорните дизайнери в България), с участието на СФЕРАТА 123 ЕООД в лицето на инж. Алина Попова и арх. Цветан Гешев. Основните акценти бяха:

Устойчиви тенденции в устойчиво пътуване

Настоящите събития по света дават импулс на хората да се замислят сериозно за промяна и изнасяне от градовете в посока природа. Статистиката сочи, че се очертават две нови тенденции: по-кратко настаняване за няколко дена и за по-дълго – 1 месец или повече. Нека да ги разгледаме по-подробно:

1. Бъдещето е на дистанционната работа

Голяма част от населението вече се насочва към професии, които позволяват работа извън офиса - т.нар. "дигитални номади". Докато животът в големите градове става по-малко привлекателен, а нуждата от пребиваване в конкретен офис - по-незначителна, много хора започнаха да търсят алтернативни работни пространства по-близо до природата. Отговор на това търсене според нас може да бъде нов формат еко-селища за по-дългосрочно настаняване, представляващ модел на алтернативен начин на живот в хармония с природата.

Глемпинг интериори

Нов доклад на Airbnb показва, че резервациите в платформата за 28 дни или повече са станали почти двойно повече през 2021 г. в сравнение с 2019 г., като над половината анкетирани са заявили, че са използвали времето за работа или учене. 71% от гостите, имали дългосрочен престой, са споделили, че планират да резервират за повече дни и през следващата година. Хората търсят работно пространство сред природата. Тази тенденция е свързана с новия начин на мислене, еко-култура на хранене, поведение и живеене.
Проучване на платформата за резервации Booking.com разкрива, че туристите става все по-чувствителни на екологични теми и все по-внимателни къде и как прекарват почивката си. Според доклада 87% от туристите декларират, че биха желали да пътуват „устойчиво”. По-голяма част от пътуващите по света (86%) биха искали да прекарат известно време в дейности, които допринасят за подобряване на околната среда. Все по-често гостите започват да се интересуват:

  • Дали храната в ресторанта Ви е от местни производители?
  • Предприели ли сте и какви мерки, свързани с енергийната ефективност?
  • Имате ли политика по отношение изхвърлянето на храна?

Отговор на това търсене според нас може да бъде нов формат еко-селища за по-дългосрочно настаняване, представляващ модел на алтернативен начин на живот в хармония с природата.

Представете си общност от няколко приятелски семейства, живеещи на обща земя, които сами произвеждат голяма част от необходимите им хранителните ресурси и енергия. Има и обществената част, която предоставя възможност за дълговременно комфортно настаняване с възможност за работа в условия, близки до природата. Това еко-селище само по себе си би било автентична атракция, даваща възможност на хората да се срещат, общуват и почиват. Ритрит център, позволяващ провеждане на семинари и събития.

МЕСТНА ЕКО-СИСТЕМ

Пример за МЕСТНА ЕКО-СИСТЕМА:
• Няколко куполни еднофамилни къщи за семейства-съмишленици
• Глемпинг куполи, за настаняване на гостите
• Голям закрит купол за общи събирания, йога
• Семинарна зала
• Места за медитация и почивка
• Пермакултурна градина, оранжерия
• Поляни за занятия на открито
• Кухня-ресторант с лятна кухня-градина, шоу-кукинг зона
• Сграда за общи нужди с офис, рецепция, веган-бар
• Зона с работни места
• Магазин с био-продукти местно производство и сувенири-уникати
• Зона за деца
• Паркинг

2. Насаме с Природата

Усамотяването сред природата постепенно се превръща в луксозен туризъм. Тишината, уединението и собственото пространство са истинската дефиниция за лукс. Да се скриеш от света, далеч от всичко, възползвайки се от качествено настаняване и отлично обслужване - понякога това е истинска мечта за градския жител. Комплексите, разположени в отдалечени локации сред природата и предразполагащи към усещане за бягство и спокойствие са все по-често търсени.

И тук отговорът е глемпинги - малки, екологични и функционални, които могат да се поставят лесно и евтино, бързо и навсякъде. Те дават огромна творческа свобода на интериорните дизайнери.

Глемпинг-студиата са комбинирани с иновативно отворено социално и работно пространство, предлагащо четири зони – за работа, игра, почивка и хранене. Добър wi-fi + нещо еко за хапване + градинка с чиста храна наблизо + природа на една ръка разстояние.

Ново Глемпинг предложение на СФЕРАТА 123

Глемпинг предложение-1

Най-новото ни предложение като отговор на двете устойчиви тенденции в търсенето: готови конструкции на куполни къщи, аркообразни къщи и юрти Те са здрави и надеждни, изработени в Русия – държава с вековни традиции в строителство от дърво, от екологично чисти и безопасни материали.

За глемпинги са изключително подходящи такива с по-малки диаметри.

Направени са от три вида конструктивен материал по избор:

  1. КАМЕРНО ИЗСУШЕНА ДЪРВЕСИНА БОР За производството  се използва рендосана иглолистна камерно изсушена дървесина, обработена с екологичен импрегнант въз основа на  естествен восък, а също така с огнезащитен и биозащитен препарат.
  2. LVL КОНСТРУКТИВНА ДЪРВЕСИНА Иновативен многослоен дървесен материал отличаващ сe с изключителни механични и носещи показатели, спомагащи за намаляване на топлинните мостове и теглото на конструкцията. Линията на конструкцията от LVL е заоблена се постига абсолютно правилна сферична форма на куполна къща. Това изпълнение е по-основателно и позволява по-добри показатели за енергийна ефективност, съответно по-голям комфорт на настаняването съчетан с абсолютна екологичност.
  3. КОНСТРУКЦИЯ ОТ ШПЕРПЛАТ

Конструкциите са леки, лесни за самостоятелен монтаж в рамките на един ден (за по-малки диаметри куполи). Доставят се на части, опаковани в европалети, може лесно да бъдат разтоварени от един човек, без използване на специална техника. Сглобяването на конструкцията е възможно по всяко време на годината. Използват се висококачествени патентовани крепежни елементи.

Външното покритие също се предлага в няколко варианта, според желанието на клиента:

PVC тента
Куполна конструкция

Богатото ни предложение включва готови куполни конструкции с различни диаметри в стратодезична форма и нейните модификации, а също така и абсолютно правилна сферична форма, изпълнени в пропорция на златно сечение.

1. Куполна конструкция от камерно изсушен бор

2. Куполна конструкция от LVL дървесина

3. Куполна конструкция от шперплат

Глемпингът на другия ни доставчик е с конструкция от шперплат и представлява готово типово решение в два размера D 5 и D 7м. с голям избор на опции:

Сводеста конструкция

Тези къщи са много впечатляващи. Исторически погледнато тази е една от най-старите форми за човешки жилища. Малките версии са идеални за глемпинг, къща за гости или център за отдих. Поради лекотата и бързината на сглобяване и относително ниската цена, можете бързо да увеличите броя на стаите и да приемате туристи с комфорт. Също така арките са отлично решение за кафенета, улична търговия, панаири, градски празници.

1. Арковидна конструкция от камерно изсушен бор
2. Арковидна конструкция от LVL дървесина
Конструкция на юрти

Готовата конструкция на юрта на достъпна цена е изработена от висококачествена дървесина, импрегнирана и обработена с огнезащитен и биозащитен препарат и крепежни елементи за монтаж. Можете да я сглобите самостоятелно, съгласно приложената инструкция, не изисква специфичен инструмент или специфични познания по време на монтажа.

Живот в Хармония с Природата. Цялостен подход.

Всички глемпинг-предложения на СФЕРАТА 123 дават основа и безкрайни възможности на дизайнерите да сътворяват комфортна, здравословна и хармонична среда, която да е благотворна за човека и да спомага не само за физическото му здраве, но и издигане на съзнанието.

Основните принципи на глемпинга са ЦЯЛОСТНОСТ, ХАРМОНИЯ и АВТОНОМНОСТ.

Всички глемпинг-предложения
СФЕРАТА 123

Нека те почерпим с вдъхновение

Ще се радваме да се присъединиш към FB групата. Вдъхновението на
Сферата 123.
crosschevron-up